Dansk-tysk grænsedragning betød krise for landbrugsbedrifter

I disse dage fejrer vi genforeningen af Nordslesvig med resten af Danmark.
Men i 1920 skabte genforeningen og den den nye grænsedragning også økonomiske problemer.
En lære af historien er idag, at grænsedragning kan have store økonomiske konsekvenser for grænseregioner: For mange virksomheder blev genforeningen med Danmark en slags dødsstød. For at tilpasse produktionen til danske forhold måtte især mange landbrugsbedrifter optage store lån, som viste sig svære at betale tilbage – pga. styrkeforholdet mellem den tyske Mark og den danske krone.
Efter genforeningen mistede både landbruget og industrien i Nordslesvig deres tyske hjemmemarked, mens det forblev svært at komme ind på det danske. Det betød en bølge af konkurser allerede i begyndelsen af 1920erne og igen i forbindelse med den store krise i 1930erne. Landbrugets nedtur smittede af på hele erhvervslivet, og først efter anden verdenskrig begyndte den økonomiske udvikling i Sønderjylland for alvor at vende.
Så selv om de danske politikere i 1920 havde store ambitioner om hurtigt at få Nordslesvig smeltet sammen med det øvrige Danmark, så blev det både en sværere, dyrere og mere langvarig proces end beregnet.
Den danske historiker Morten Andersen har forsket om grænsedragningens konsekvenser for økonomien. Her kan du læse hans spændende fortælling om hvad der skete i grænseregionen for hundrede år siden: https://www.danskindustri.dk/di-business/arkiv/nyheder/2020/6/genforeningen-for-100-ar-siden-skabte-nye-granser-problemer-for-erhvervslivet/
100 år senere kan vi være glade og stolte med en velfungerende og økonomisk stærk grænseregion – med danske og tyske virksomheder der samarbejder tværs over grænsen!

Hvis du kan bruge hjælp, så kan du gerne kontakte mig: Din dansker i Tyskland! Din skatterådgiver med hjertevarme! Din genvej til det tyske marked!

Ralph Böttcher

Døgntelefon: 0049 4608 89 299 0

olga.kress@danrevision.net

marco.ehlert@danrevision.net

ralph.boettcher@danrevision.net

https://danrevision-tyskland.dk/#Velkommen

#danrevision

#etableringityskland

#revisorityskland

About Til Tyskland på et sprog, du forstår (307 Articles)
Vi oversætter både tyske gloser og fagtermer til hverdagsdansk : +49 4608 89299 – 0 Din genvej til det tyske marked Ikke så tyske, at det gør noget En tysk revisor er muligvis det mest kedelige og regelrette, en dansker kan komme i tanke om. Ordnung muss sein i lange baner. Vi er heldigvis ikke så tyske, at det gør noget – men vi har dog orden i sagerne. Vi er tyskere, men vi taler dansk, og vi har en let og humoristisk tilgang til arbejdet. Vi har styr på det tyske marked og kan hjælpe dig med alt fra tyske skatteregler til handel med fast ejendom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: