Stigende lønninger i Tyskland vil smitte af i Danmark

Som i de øvrige nordiske lande er beskæftigelsen i Danmark steget markant over de senere år. Men lønstigningerne er meget moderate – og tæt knyttede til udviklingen i Tyskland, viser analysen i ny udgave af Economic Outlook.

Mørkere skyer er trukket sammen over verdensøkonomien i takt med, at handelskrigen mellem USA og resten af verden er eskaleret. Nordea nedjusterer derfor nu skønnet for 2018 og 2019, hvor cheføkonom Helge J. Pedersen forudser, at den globale vækst vil lande omkring 3,7 pct.

„I 2020 vil en afmatning ramme amerikansk økonomi og sprede sig som ringe i vandet til resten af verden og trække væksten yderligere ned. Vi forudser dog ingen global recession i vores nye prognose“, siger Helge J. Pedersen.

Dansk økonomi har det godt, men bl.a. den usædvanligt varme og tørre sommer har resulteret i et betydeligt fald i landbrugsproduktionen, som rammer væksten i år. Også eksporten har oplevet en ret svag udvikling i år bl.a. som følge af et forværret dansk bytteforhold i udenrigshandlen og en generel afmatning i verdenshandlen.

„På den baggrund vurderer vi nu, at BNP-væksten lander på blot 1 pct. i år. Til næste år vil væksten dog stige til omkring 1,75 pct. Også i 2020 vil vi se en vækst i den størrelsesorden“, lyder det fra cheføkonomen.

Beskæftigelsen har sat ny rekord, og der meldes om tiltagende flaskehalsproblemer på arbejdsmarkedet. Lønstigningstakten er øget, men hensynet til konkurrenceevnen betyder, at der skeles meget til udviklingen i udlandet og ikke mindst Tyskland, når der forhandles løn i industrien. I praksis betyder det, at en nordisk lønfest skal begynde i Tyskland, før den rykker nordpå.

„Stigende lønninger i Tyskland, hvor presset på arbejdsmarkedet er markant, vil smitte af i Danmark og føre til en lidt højere lønstigningstakt herhjemme over de kommende år“, vurderer Helge J. Pedersen.

Læs hele rapporten her:

https://ndea.mk/press-eo201803da

Hvis du har brug for en god ven, der kender det tyske marked udenad og hjælper dig med at „transportere“ din virksomhed over grænsen, så kan du også meget gerne kontakte mig – din dansker i Tyskland! Din skatterådgiver med hjertevarme!

Ralph Böttcher

Døgntelefon: 0049 4608 89 299 0

olga.kress@danrevision.net

marco.ehlert@danrevision.net

ralph.boettcher@danrevision.net

www.danrevision-flensburg.net

 

#danrevision

#etableringityskland

#revisorityskland

About Til Tyskland på et sprog, du forstår (300 Articles)
Vi oversætter både tyske gloser og fagtermer til hverdagsdansk : +49 4608 89299 – 0 Din genvej til det tyske marked Ikke så tyske, at det gør noget En tysk revisor er muligvis det mest kedelige og regelrette, en dansker kan komme i tanke om. Ordnung muss sein i lange baner. Vi er heldigvis ikke så tyske, at det gør noget – men vi har dog orden i sagerne. Vi er tyskere, men vi taler dansk, og vi har en let og humoristisk tilgang til arbejdet. Vi har styr på det tyske marked og kan hjælpe dig med alt fra tyske skatteregler til handel med fast ejendom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: