Nyhedsoverblik uge 1: Der er grænser for overvågning af medarbejderes e-mails

Ny, principiel afgørelse fra Menneskerettighedsdomstolens højeste instans slår fast, at arbejdsgivers overvågning af en medarbejders private e-mailkorrespondance udgør en krænkelse af medarbejderens ret til privatliv. Læs denne og andre top-erhvervsnyheder fra Tyskland – på dansk.

Copyright: Pixabay

Det offentlige mangler personale

Forbundet for offentligt ansatte i Tyskland dbb kritiserer den stigende personalemangel i den offentlige sektor. Ifølge forbundet mangler staten i øjeblikket 185.000 medarbejdere.

I kommunalforvaltningerne er der således 185.000 ubesatte stillinger, heraf alene 130.000 i den pædagogiske sektor. Skolerne mangler 32.000 medarbejdere. Forbunds- og landspolitiet mangler samlet set 8.500 personer. I den offentlige sundhedstjeneste, hos justitsmyndighederne og hos jobcentre er der ifølge forbundet også talrige stillinger, der ikke er besat. Tallene kommer fra de enkelte medlemsorganisationer i dbb og viser både ledige stillinger og det faktiske personalebehov i hverdagen.

Det er udfordringer som inklusion og migration, der sørger for stigende personalebehov i kommunerne, ifølge dbb. I de kommende år vil 1,5 millioner beskæftigede trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, og det vil forværre personalemanglen. Trods tilgangen af nye medarbejdere vil der fortsat være et hul på flere hundredetusinde medarbejdere.

Læs mere

Der er grænser for overvågning af medarbejderes e-mails

Ny, principiel afgørelse fra Menneskerettighedsdomstolens højeste instans slår fast, at arbejdsgivers overvågning af en medarbejders private e-mailkorrespondance udgør en krænkelse af medarbejderens ret til privatliv.

Den konkrete sag angik en rumænsk medarbejder, der var ansat som salgsingeniør i en virksomhed. Efter arbejdsgiverens ønske oprettede medarbejderen en e-mailkonto, som han skulle bruge, når han kommunikerede med virksomhedens klienter. Det var i de interne politikker fremhævet, at e-mailkontoen ikke måtte anvendes til private formål.

Medarbejderen havde i forbindelse med ansættelsen underskrevet den pågældende IT-politik og var således bekendt med retningslinjerne. På trods heraf anvendte medarbejderen e-mailkontoen privat – både i forbindelse med korrespondance med sin bror og sin forlovede – og han blev derfor afskediget.

Medarbejderen anlagde efterfølgende sag mod arbejdsgiveren ved de rumænske domstole med påstand om, at han var blevet udsat for en krænkelse af sit privatliv ved arbejdsgiverens gennemgang af den private e-mailkorrespondance. Medarbejderen fik ikke medhold ved de nationale domstole, hvorefter sagen blev forelagt Menneskerettighedsdomstolen.

Her blev det vurderet, at arbejdsgiveren var berettiget til at afskedige medarbejderen på grund af hans anvendelse af e-mailkontoen til private formål. Afgørelsen blev begrundet med, at medarbejderen var bekendt med retningslinjerne for anvendelse af virksomhedens IT-udstyr, herunder konsekvenserne forbundet med at anvende IT-udstyret privat.

Afgørelsen blev imidlertid anket til Menneskerettighedsdomstolens højeste instans – kaldet Storkammeret – hvor sagen fik et andet udfald. Storkammeret fastslog, at der i den konkrete sag var sket en krænkelse af medarbejderens privatliv, der var i strid med menneskerettighedskonventionens artikel 8.

Der var tale om en krænkelse af privatlivets fred

Det blev ved afgørelsen fremhævet, at medarbejderen ikke i tilstrækkelig grad var blevet gjort opmærksom på omfanget og karakteren af overvågningen. I den forbindelse påpegede Storkammeret, at der skal ske en sondring mellem den omstændighed, at det alene er kommunikationsflowet, der i et overfladisk omfang bliver gennemgået, eller om der rent faktisk sker en egentlig gennemlæsning af selve indholdet i medarbejderens e-mails.

Det faktum, at medarbejderen var bekendt med virksomhedens IT-politik, ændrede ikke ved, at medarbejderen ikke på dette grundlag kunne antage, at overvågningen nødvendigvis ville indebære en egentlig gennemlæsning af hans private e-mails.

Endelig fandt Storkammeret ikke, at de nationale domstole havde foretaget en tilstrækkelig undersøgelse af, hvorvidt overvågningen havde været proportional, herunder om der kunne være anvendt mindre indgribende midler i undersøgelsen af, om medarbejderen havde misbrugt sin arbejdsmail.

Har du spørgsmål til det, er du velkommen til at kontakte advokat Dr. Claas Thöle, tlf.: +45 77 40 11 65, mail:  clt@njordlaw.com / www.rettysk.dk

About Til Tyskland på et sprog, du forstår (307 Articles)
Vi oversætter både tyske gloser og fagtermer til hverdagsdansk : +49 4608 89299 – 0 Din genvej til det tyske marked Ikke så tyske, at det gør noget En tysk revisor er muligvis det mest kedelige og regelrette, en dansker kan komme i tanke om. Ordnung muss sein i lange baner. Vi er heldigvis ikke så tyske, at det gør noget – men vi har dog orden i sagerne. Vi er tyskere, men vi taler dansk, og vi har en let og humoristisk tilgang til arbejdet. Vi har styr på det tyske marked og kan hjælpe dig med alt fra tyske skatteregler til handel med fast ejendom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: