Nyhedsoverblik uge 46: Tyskere ønsker faste arbejdstider
Air-Berlin-bankerot sørger for betydeligt højere priser på flyrejser
Opløsningen af det forhenværende andet største tyske flyselskab Air Berlin giver større omkostninger for den tyske økonomi. Ifølge en undersøgelse foretaget af Verband Deutsches Reisemanagement (VDR) er flybilletterne steget op til 50 % blandt selskaberne i forbundet.
VDR’s beregninger viser, at priserne er steget mellem 26 % i hverdage og 39 % i weekender siden Air-Berlin-konkursen – hvilket ikke kun rammer forretningsrejsende, men også private kunder. På grund af Air-Berlin-konkursen mangler der på mange ruter – særligt fra Berlin og Düsseldorf – en vigtig konkurrent. De daværende konkurrenter til det berlinske flyselskab kan knap dække efterspørgslen.
Tyskere ønsker faste arbejdstider
Et forslag fra formanden for de fem såkaldte økonomiske vismænd, Christoph Schmidt, har fra start skabt furore. Han kræver en ende på den otte timer lange arbejdsdag. Dog foretrækker størstedelen af tyskerne en fast arbejdstidsregulering. Dette peger en repræsentativ undersøgelse foretaget af meningsmålingsinstituttet Civey for SPIEGEL ONLINE på.
67,8 % ud af de mere end 5.000 adspurgte erklærede, at de helst vil bevare de faste arbejdstider. Forskellene på de forskellige beskæftigelsesgrupper er store. Mens der hos studerende er 53,1 %, altså lidt over halvdelen, der ønsker faste arbejdstider, er der hos de selvstændige med 60,9 % betydeligt flere efterfulgt af arbejdstagere (70,1 %), pensionister (70,3) og arbejdsløse (74,4).
Hver fjerde firma modtager anmeldelser om seksuelle krænkelser
Mange tyske virksomheder får regelmæssigt anmeldelser om seksuelle krænkelser på arbejdspladsen. Dette viser en undersøgelse fra Kvinde-Karriere-Index foretaget blandt 131 virksomheder, som der ZEIT eksklusivt foreligger. 24 % af de adspurgte firmaer angav, at de modtager en anmeldelse om seksuel krænkelse en gang årligt eller oftere. 37 % erklærede, at der dem bekendt endnu ikke skulle være forekommet en sådan anmeldelse. Resten gav ingen angivelse eller angav, at de ikke vidste noget om det.
I hver femte af de adspurgte virksomheder var en person allerede blevet fyret på grund af seksuelle krænkelser. Særligt ofte var dette tilfældet i firmaer med mere end 5.000 medarbejdere: Mere end hver tredje af disse angav, at medarbejdere har skulle forlade virksomheden på grund af seksuelle krænkelser.
Leave a Reply