Nyhedsoverblik uge 35: Nyt lavpunkt for uddannelsesaftaler

Unge vælger stadig sjældnere en erhvervsuddannelse: Uddannelsestallene har nået det laveste niveau siden genforeningen. Læs denne og andre top-erhvervsnyheder fra Tyskland – på dansk.

CC0 Creative Commons

De hårde tider for de tyske banker fortsætter

I en rundspørge hos 1.500 mindre pengeinstitutter oplyser de adspurgte banker, at de forventer et fald i indtjeningen frem til 2021 – og der er tale om et fald på 16 procent før skat, fortalte forbundsbanken og finanstilsynet Bafin onsdag i Frankfurt. I den foregående prognose havde bankerne i 2015 regnet med en tilbagegang på 25 procent.

Finansbranchen har i længere tid klaget over de ultralave renter hos Den Europæiske Centralbank, som gør det stadig sværere for dem at tjene penge. Det viste også de to foregående rundspørger. Den ledende rente hos ECB ligger aktuelt på nul procent.

Læs mere (artikel fra “Handelsblatt”)

Nyt lavpunkt for uddannelsesaftaler

Unge vælger stadig sjældnere en erhvervsuddannelse. Antallet af nye uddannelsesaftaler har nået et nyt lavpunkt i det foregangne år, viser en rapport fra Statistisches Bundesamt i Wiesbaden. Knap 510.000 unge begyndte med en erhvervsuddannelse i 2016, 1,3 procent færre end året før. For femte år i træk er uddannelsestallene faldet og har dermed nået det laveste niveau siden genforeningen. I 2015 var der 517.000 unge som valgte en uddannelse.

Også det absolutte antal af uddannelser er faldet i næsten ti år. I 2016 var 1,32 millioner unge under uddannelse. I 2000 var det 1,7 millioner unge. Den mest populære uddannelse i det forgangne år var butiksassistent med 30.000 aftaler, fulgt af kontoradministration, sælger, bilmekatroniker og administrativ industrimedarbejder. En fjerdedel af alle indgående aftaler faldt på disse fem uddannelser.

Læs mere (artikel fra “Zeit Online”)

Mere løn til arbejdstagere, der er omfattet af en overenskomst

I dette forår har arbejdstagere, der er omfattet af en overenskomst, i gennemsnit tjent betydelig mere end for et år siden. Lønnerne var i andet kvartal 2017 i gennemsnit 3,8 procent højere end i samme tidsrum året før, fortæller Statistisches Bundesamt. Det er den største stigning siden statistisken blev indført i 2011. I stigning er der også indregnet særbetalinger – uden disse lå stigningen på 3,4 pct.

Da priserne i tidsrummet fra april til juni kun er steget med 1,7 pct sammenlignet med året før, er reallønnen, altså arbejdstagernes købekraft, også steget. Det betyder på, at de sidste års tendens med stigende reallønninger fortsætter. Siden 2012 har det tyske institut for erhvervsforskning igen registreret en stigning, efter at reallønningerne stagnerede i de foregående to årtier – og for de underste 50 procent af indkomstnerne endda er faldet tydeligt.

Læs mere (artikel fra “Spiegel Online”)

About Til Tyskland på et sprog, du forstår (300 Articles)
Vi oversætter både tyske gloser og fagtermer til hverdagsdansk : +49 4608 89299 – 0 Din genvej til det tyske marked Ikke så tyske, at det gør noget En tysk revisor er muligvis det mest kedelige og regelrette, en dansker kan komme i tanke om. Ordnung muss sein i lange baner. Vi er heldigvis ikke så tyske, at det gør noget – men vi har dog orden i sagerne. Vi er tyskere, men vi taler dansk, og vi har en let og humoristisk tilgang til arbejdet. Vi har styr på det tyske marked og kan hjælpe dig med alt fra tyske skatteregler til handel med fast ejendom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: