Nyhedsoverblik uge 26: 1.000 euro til hver borger i Slesvig-Holsten?
Deutsche Bahn sælger øko-strøm til privatkunder
Det tyske baneselskab Deutsche Bahn vil udnytte sit gode omdømme på miljøområdet og fremover sælge øko-strøm til private husholdninger. Siden onsdag er det muligt at indgå en leveringsaftale online, som prismæssigt altid ligger under grundprisen hos den lokale energileverandør.
De private kunder skal forsynes med tilkøbt strøm fra vand-, vind- og solenergianlæg. Det statsejede selskab henvender sig direkte til de togrejsende og tilbyder eksempelvis Bahncards og rejsegavekort som præmier. Målsætningen er et femcifret kundeantal inden årets udgang, og i de kommende 3-6 år skal det vokse til et sekscifret antal.
Læs mere (artikel fra “FAZ”)
Betingelsesløs borgerløn i Slesvig-Holsten?
I begyndelsen af ugen var der stor opstandelse. Hver indbygger i Slesvig-Holsten vil fremover modtage 1.000 euro uden betingelser om måneden, takket være en koalition mellem CDU, FDP og De Grønne. Sådan lød meldingen op til underskrivelsen af koalitionsaftalen i Kiel.
Men et par dage senere stod det klart: Borgerlønnen er ikke realitet endnu. “Hverken diskussionen eller vurderingen er begyndt endnu. Derfor er det alt for tidligt at spekulere over konkrete modeller”, siger den nye ministerpræsident Daniel Günther (CDU).
Temaet borgerløn deler vandene i Tyskland, ikke mindst i de seneste år. En rundspørge fra analysefirmaet Ipsos viste for to uger siden, at 52 procent af tyskerne er tilhængere af en borgerløn, mens 22 procent er grundlæggende imod.
Læs mere (artikel fra “Süddeutsche Zeitung”)
Tyskland og USA starter nyt tilløb til TTIP
Den tyske kansler Angela Merkel (CDU) og den amerikanske handelsminister Wilbur Ross vil starte et nyt forsøg på at nå til enighed om den europæisk-amerikanske frihandelsaftale TTIP. Merkel er “entydigt stemt for at forhandle en sådan aftale med USA”, sagde hun på et møde hos CDU-erhvervsrådet.
Den amerikanske handelsminister Ross sagde i et videobudskab på det samme CDU-møde, at USA ikke har til hensigt at vende sig bort fra TTIP. Han kritiserede, at EU har indgået aftaler med Mexiko og Canada, men ikke med USA.
Den planlagte handelsaftale TTIP er omstridt, også i Tyskland har den været genstand for gentagne protester. Modstanderne af aftalen frygter, at de europæiske standarder for forbrugerbeskyttelse bliver sænket, og at genmodificerede fødevarer vil finde vej til Europa.
Læs mere (artikel fra “Die Zeit”)
Leave a Reply