Nyhedsoverblik uge 25: Holder tyske butikker snart åbent om Søndagen?

Den tyske grundlov forbyder forretningerne at holde åbent om søndagen, hvilket møder stor modstand. Læs mere herom og om andre erhvervsnyheder fra Tyskland – på dansk.


Gågaden i Flensborg / Copyright: Sönke Rahn, Creative Commons

Alt for mange huse på landet

Ifølge „Institut der Deutschen Wirtschaft“ (IW) bygger tyskerne for meget på landet. I en ny undersøgelse er forskere nemlig nået frem til den konklusion, at der i mange kommuner bygges betydeligt mere udenfor byerne, end hvad der reelt er hensigtsmæssigt. Dette begrundes i, at befolkningsantallet på landet mange steder svinder ind, ligesom mange huse allerede står tomme.

Omvendt mangler der stadig lejligheder i storbyerne. Ifølge undersøgelsen er der i løbet af det forgangne år kun blevet bygget ca. 40 % af de lejligheder, der er behov for i Berlin. I München er antallet 43%, mens det i Hamborg er 59%.

Læs mere (artikel fra “Handelsblatt”)

Bosch bygger chipfabrik i Dredsen for en milliard euro

Teknikkoncernen Bosch udbygger sin position som chipleverandør. For syv år siden byggede virksomheden sin første chipfabrik for 600 millioner euro i Reutlingen, og nu har Bosch valgt at opføre endnu en chipfabrik i Dredsen. Virksomheden har investeret mere end en milliard euro i byggeriet.

De processorer og hukommelseschips, som skal produceres i den nye fabrik, er altafgørende for såvel bilbranchens som maskine- og anlægsbyggeriernes succes. Af den årsag vil den tyske regering indtil 2020 bevillige industrien med et statstilskud på en milliard euro.

Læs mere (artikel fra F.A.Z)

Forbruget af plastikposer falder hurtigt

Siden mange butikker begyndte at tage penge for plastikposer, beder kunderne nu betydeligt sjældnere om dem. Ifølge „Handelsverband Deutschland“ (HDE) er forbruget af plastikposer i løbet af det forgangne år faldet med ca. to milliarder poser, dvs. fra 5,6 milliarder til 3,6 milliarder.

Dermed er Tysklands forbrug af plastikposer i løbet af et år faldet fra 68 til 45 stk. pr. indbygger. Tyskland nærmer sig således EU’s krav for 2025: Ved udgangen af 2015 skal forbruget af plastikposer maksimalt være 40 stk. pr. indbygger.

Læs mere (artikel fra “Süddeutsche Zeitung”)

Boeing og Airbus konkurrerer om nye fly

I årevis har flyfabrikanterne Boeing og Airbus konkurreret mod hinanden hvad angår korte og mellemlange distancer samt flykapaciteten på de lange distancer. Snart kan konkurrencen imidlertid også komme til at omfatte et tredje marked, nemlig det såkaldte „Middle of the market“ (kort MoM). Markedet vedrører fly med 225-260 sæder, som også er egnet til lange distancer.

Eksperter hos Boeing mener, at markedet uden problemer har plads til endnu et fly i denne kategori. Og et nyt navn har flytypen allerede: 797. Det spændende spørgsmål er, om og hvordan Airbus vil reagere herpå.

Læs mere (artikel fra “Handelsblatt”)

Shopping – også om søndagen?

På restauranter bliver der om søndagen kokkereret og serveret, ligesom også svømmehaller, museer og andre fritidsfaciliteter holder åbent. Ikke desto mindre forbliver forretninger og stormagasiner lukkede, når vi når ugens sidste dag. Shopping har imidlertid længe været en fritidsfacilitet, mener stormagasinskoncerner som Karstand og Kaufhof.

Sammen med KaDeWe-gruppen og en shoppingcenter-operatør har de derfor taget initiativ til en såkaldt “Selbstbestimmter Sonntag”. Det eneste problem er blot, at detailhandlernes ønske er i strid med den forfatningssikrede søndagshvile. For at udvide antallet af søndagsåbninger skal der således en lovændring til.

Læs mere (artikel fra “Tagesschau.de”)

About Til Tyskland på et sprog, du forstår (300 Articles)
Vi oversætter både tyske gloser og fagtermer til hverdagsdansk : +49 4608 89299 – 0 Din genvej til det tyske marked Ikke så tyske, at det gør noget En tysk revisor er muligvis det mest kedelige og regelrette, en dansker kan komme i tanke om. Ordnung muss sein i lange baner. Vi er heldigvis ikke så tyske, at det gør noget – men vi har dog orden i sagerne. Vi er tyskere, men vi taler dansk, og vi har en let og humoristisk tilgang til arbejdet. Vi har styr på det tyske marked og kan hjælpe dig med alt fra tyske skatteregler til handel med fast ejendom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: